hits
Prøverørsprosessen For å få tiden til å gå Gravid Om oss Kontakt meg På Instagram

Lege eller jordmor?

  • 07.06.2017 kl.13:47

Når jeg oppdaget at jeg var gravid, ringte jeg til fastlegen min. Siden vi er gravide med IVF, så hadde jeg rekvisisjon fra riksen om TUL i uke 8. Når jeg skulle bestille time, var svaret jeg fikk: "Hvorfor det?" Det var ikke nødvendig med legetime før uke 12, men fikk likevel mast meg til en time. Legen var ikke overstadig fornøyd. Og viste ikke forståelse for hvorfor jeg kom så tidlig. Jeg fikk ikke en brosjyre, ingen info, og jeg fikk ny time i uke 12. I mellomtiden fikk jeg TUL i uke 8 på sykehuset, og sjekket opp jordmor i kommunen. Der mente de at det var best å ta kontakt så tidlig som mulig i svangerskapet. Det gjorde jeg, og fikk time 16. mai. Der fikk jeg alt jeg følte jeg manglet når jeg var hos legen, flere ark og brosjyrer med info. Hu hadde satt av en hel time, og fylte også ut helsekort med nødvendig info, alt untatt blodrprøvesvarene, som jeg selvfølgelig måtte ta i uke 12 hos legen.

Var på "første" kontroll hos lege i dag, 11+0. Legen kunne ikke fatte å begripe hvorfor jeg hadde vært hos jordmor! Jeg fikk nesten kjeft, og hu kom med en lang lekse om at kontroller kostet staten penger, og at helsedirektoratet tross alt hadde utarbeidet hvor mange kontroller det lønte seg å ha, når man har en "normalt" svangerskap. Hu mente at det var nesten dårlig gjort av jordmor å tilby meg flere kontroller enn det som strengt tatt var nødvendig. Ingen forståelse for bekymringer og ønske om oppfølging, hos legen virket det som. 

Jordmor mente jeg skulle ta kontakt og bestille ny time hos henne etter dagens legebesøk. 

Skjønner ingenting jeg. Det virket nesten som at legen ble fornærmet av at jeg hadde vært hos jordmor først? 

Hva mener dere? Kan vel ikke skade å ta i mot kontrollene som jordmor tilbyr?

 


Bilde fra Helsenorge.no

 

#Jordmor #Fastlege #uønsket #kontroll #gravid #ivf #icsi #prøverør


 

15 kommentarer

Ivfetter40

07.06.2017 kl.14:35

Dustelege :( uff trist når slikt skjer. Håper du får bedre oppfølgning herretter <3

withloveandscience

07.06.2017 kl.15:10

Ivfetter40: Takk! Syns ikke noe om legen akkurat nå altså, men hu blir vel bare mer pissed om jeg drar til jordmor likevel..

07.06.2017 kl.16:28

BYTT LEGE og fortsett å dra til jordmor:)

Avocado

07.06.2017 kl.16:52

For en dust!

Retningslinjene er ganske tydelige på at man skal ha første kontroll mellom uke 8 og 12. Mange legekontor tolker dessverre dette som etter uke 12 av en eller annen grunn. Det er helt valgfritt om man går til lege eller jordmor, men en legetime første gangen anbefales pga. blod/urin-prøver.

Det skal i tillegg være lav terskel for ekstra oppfølging ved behov, noe du burde få etter å ha hatt ICSI, uten spydige kommentarer!

Grr.. kjenner jeg blir litt amper...

Hadde gått masse til jordmor om jeg var deg 👍🏻

Frua

07.06.2017 kl.17:52

Blir litt irritert på legen altså! Du velger selv hvem du vil gå til.

Legen min sa at så lenge svangerskapet forløper som normalt var det ingen grunn til at man burde ha kontroller hos legen, og at det bare var å bruke jordmor. (Bortsett fra den første 12 ukers kontrollen da, pga blodprøver osv)

Legen din burde ha forståelse for at du ønsket oppfølging med tanke på hva du har vært igjennom! Bytt fastlege! Kan ikke ha en som ikke forstår deg! Jordmødre jobber jo med gravide hele tiden, legen gjør jo ikke det. Det er helt naturlig at man har et ønske om å bli fulgt opp av jordmor! Nei, blir seriøst irritert på legen! (Neida, ikke hormonell i det hele tatt her altså :p)

nymfemamma

07.06.2017 kl.18:35

Har man spørsmål osv så skal man være trygg på at det finnes et sted man kan stille dem og få svar.

Var kun til jordmor sist, men regner med å gå kun til lege neste gang. Har aldri noen spørsmål. Satser på at legen min er litt hyggeligere enn din...

Bevc

08.06.2017 kl.20:13

Hei!

Har selv termin i januar, og min opplevelse er en litt annen enn din. Fastlegen anbefalte at jeg tidlig tok kontakt med jordmor. Når jeg ringte til helsestasjonen for å snakke med jordmor sa de at jeg bare kunne glemme å få snakket med noen før uke 12, det var de altfor travel til (da var jeg i uke 8). De hadde såvidt fått begynt på de som ventet i desember. Fastlegen min derimot har vært veldig imøtekommende og jeg har vært på flere legetimer allerede (har tidligere hatt en del vitaminmangel og diverse, i tillegg til mye oppkast og vektnedgang), selv om selve kontrollen blir i uke 12.

Ser ut til at dette er veldig personavhengig dessverre. Så å bytte fastlege kan nok være en god ide :)

withloveandscience

09.06.2017 kl.08:16

Bevc: Oi, det var bra du har en hyggelig lege da! Tenk om du hadde hatt samme typelege som meg, OG ikke fikk time hos jordmor?! Huff!
Her i kommunen er heldigvis jordmødrene på "tilbudssiden", og har goood kapasitet :)

Fertilitetsturisten

12.06.2017 kl.23:42

Du trenger vel ikke fortelle legen din om hver gang du går til jordmor, eller kommer kanskje dette fram av helsekortet? Uansett har du rett til å gå begge steder så vidt jeg har forstått det. Da jeg i sin tid var på privat tidlig ul etter å ha blitt naturlig gravid, ble jeg rådet av gyn til å oppsøke fastlegen og fylle ut helsekortet i uke 10. Da jeg var gravid i fjor, ble også alle blodprøvene tatt i uke 10, men nå er det kommet nye retningslinjer ifølge fastlegen min, så de skal ikke tas før uke 12-16. Jeg fikk likevel målt hcg-stigning hos fastlegen min i uke 5 nå siste gangen. Og uansett sjekker vel også jordmødre urinen hver gang? Har personlig bare vært på svangerskapskontroller hos gynekolog siden jeg var tvillinggravid den gangen jeg kom så langt at det var aktuelt, men på oul ved sykehuset oppmuntrert de meg til å supplere med lokal jordmor om jeg følte for det.

Om den fastlegen din er like lite villig til å hjelpe ellers også, ville jeg definitivt ha vurdert et bytte, ja. Du trenger ikke denne typen tilleggsbelastning nå.

pionen

13.06.2017 kl.09:10

Heldigvis så kan man velge ny fastlege. Jeg gikk først til jordmor, men siden hun ikke kjente meg så følte jeg meg tryggere hos fastlegen. Lykke til videre:)

Therese

14.06.2017 kl.00:17

Funnet ut mer hva du gjør ang lege/jordmor? Hvordan går det med deg for tiden? :) Vet du forresten "hvor det ble av" mammaforandregang? Bloggen er borte:( Hadde håpet å få høre hvordan ting gikk med henne, fulgte fast med. Håper du vet noe, eventuelt at hun leser dette;-)

withloveandscience

19.06.2017 kl.16:40

Therese: Nei, vet ikke hvor det ble av henne dessverre :/

Christin

17.06.2017 kl.13:02

Hadde selv første kontroll hos legen i uke 12, og første kontroll hos jordmor uke 16. Var selv ivrig på å få gang på kontroll før uke 12, men legen mente dette ikke var nødvendig. Slik jeg forstod det var det ikke noen grunn for kontroll for skulle noe skje så kan ikke legene gjøre noe fra eller til uansett. Mens etter som ukene går er det mer de kan gjøre, og da en nødvendighet :-) Synes selv det var dumt å ikke komme på kontroll, ønsket liksom gang i prosessen. Men når jeg ser tilbake på det nå, så var det ikke nødvendig med de ekstra kontrollene som jeg ønsket. Så smør deg med tålmodighet, du skal tidsnok på kontroll etter kontroll :-)

Therese

18.06.2017 kl.09:13

Hei:) Lenge siden vi har hørt noe fra deg nå. Håper alt er bra:)

withloveandscience

19.06.2017 kl.16:40

Therese: Takk for det, kommer innlegg i løpet av kvelden nå :)

Skriv en ny kommentar